Home | Feedback / Comments | Sitemap | Mobile Web | FAQ
Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 
Welcome to Official Website of Forest Department Sarawak
Last Update: 21 Apr 2014
Version 5.0.3


FOR PUBLIC
Form for Application of Permits
Fees for Licence & Permit
Edible Birds' Nests Licence
in Sarawak
Building Or Structure For
Swiftlets Farming
Guides to Apply Application
for
Wild Life Licence / Permits
National Parks & Nature
Reserves
Entry Fees

FOR RESEARCHER
Forms for Application to
Conduct Research
Forest Research & Development
Botanical Research Centre
The Calophyllum Story
The Long Term Ecological
Research Project in Sarawak

FOR STAFF USERS ONLY
PicturePicture
PicturePicture
**Aplikasi HRMIS hanya boleh dilayari dengan Internet Explorer Version 7 & ke atas Sahaja.
- Borang Senarai Semak Perakuan Kenaikan Pangkat Secara Khas Untuk Penyandang (KUP)

Tanah Lembap Menjamin Kelestarian Sumber Air Mendapat Pengiktirafan Global Print Tanah Lembap Menjamin Kelestarian Sumber Air Mendapat Pengiktirafan Global

16 FEBUARI 2013 (KUCHING) : Tanggal 2 Februari setiap tahun telah diisytiharkan oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai ulang tahun sambutan Hari Tanah Lembap Sedunia. Tarikh ini dipilih sempena penganjuran Konvensyen pertama Tanah Lembap Sedunia pada 2 Februari 1971 di Bandar Ramsar, Iran.  Objektif utama sambutan hari Tanah Lembap Sedunia ini adalah untuk meningkatkan kesedaran orang ramai terhadap peranan tanah lembap serta keperluan untuk menjaga dan melestarikannya seperti yang termaktub didalam perkara-perkara Konvensyen Ramsar.
Majlis sambutan Hari Tanah Lembap Sedunia 2013 Peringkat Negeri Sarawak di adakan pada 16 Februari 2013 di Sungai Lemidin, Taman Negara Kuching Wetland, yang merupakan satu-satunya Tapak Ramsar yang terdapat di Negeri Sarawak. Taman Negara Kuching Wetland telah diisytiharkan sebagai Tapak Ramsar yang pertama di Sarawak pada 8 November 2005 dan merupakan yang ke lima di negara ini. Majlis sambutan pada kali ini akan disempurnakan oleh Yang Berhormat Datuk Amar Haji  Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar II, Menteri Pembangunan Perindustrian dan Menteri Kemudahan Awam Sarawak.
Sambutan tahun ini yang bertemakan Tanah Lembap Menjaga Kelestarian Air mengajak semua lapisan masyarakat untuk menilai kepentingan tanah lembap bagi menjamin bekalan air mencukupi dan sesuai digunakan oleh semua hidupan termasuk manusia. Pemilihan tema ini selaras dengan pengwujudan kerjasama air antarabangsa 2013 kelolaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB). Salah satu agendanya ialah untuk mengajak masyarakat untuk melihat masaalah serta cabaran dalam pengurusan air termasuk cara-cara bagi mengatasinya.
Bagi tahun 2013, beberapa program telah dijalankan seperti pertandingan mewarna kategori sekolah rendah, pertandingan menulis esei kategori sekolah menengah, pertandingan mengarang dialog bagi kategori sekolah rendah dan menengah serta pertandingan fotografi kepada pengamal media. Pihak penganjur juga telah mengadakan program wetland tour khas untuk pengamal media di Negeri Sarawak ini pada 9 Februari 2013 bagi memberi peluang kepada mereka memahami serta menikmati keunikan Tanah Lembap yang terdapat di sekitar Taman Negara Kuching Wetland.
Simbolik kepada sokongan pengistiharan sambutan tahun ini, pada hari perasmian,  tetamu kehormat berserta 300 orang pelajar sekolah, pejawat awam, badan korporat, NGO dan warga kerja Jabatan Hutan Sarawak akan melaksanakan aktiviti penanaman pokok-pokok di sekitar tebingan Sg. Lemidin yang terletak di Taman Negara Kuching Wetland.
Bagi menjayakan sambutan Hari Tanah Lembap 2013 ini, sama-samalah kita merenung sejenak dan memahami perkaitan antara tanah lembap dengan keperluan bekalan sumber air.

TANAH LEMBAP MENJAMIN BEKALAN SUMBER YANG LESTARI. 
|

Link to MyGovernmentLink to SS websiteLink to Electronic governmentLink to Chief Minister websiteLink to Hotlinks